اندودکاری خانه میراثی کهن در معماری کردستان

سوآخ یا اندودکاری خانه، میراثی ناملموس از استان کردستان است، روشی برای عایق کردن خانه که همچنان در بسیاری از روستا‌های کردستان رواج دارد.

به گزارش بانه نیوز نقل قول از صدا وسیما مرکز کردستان؛ ومسئول ثبت میراث ناملموس استان کردستان گفت: بافت تاریخی و فرهنگی کردستان در مقایسه با شهر‌های دیگر همچنان حفظ شده است و هنوز هم در بسیاری از روستا‌های کردستان مانند بانه و مریوان، دیوار‌های خانه‌ها را به این روش گل‌اندود می‌کنند.

امیر صادقی اظهار داشت: معمولا زمان سوآخ دادن دیوار‌ها در اواخر زمستان هر سال انجام می‌شود، همچنین برخی از مردم دیوار‌های داخلی خود را به دو رنگ سوآخ می‌دهند تا رنگ و جلوه‌ای به خانه‌هایشان بدهند.

صادقی افزود: در گذشته، زمانی که خانه‌ای با سنگ یا خشت در کردستان ساخته می‌شد، دیوار‌های داخلی و بیرونی آن را «سوآخ» می‌دادند؛ سوآخ دادن به این معناست که در گذشته به‌دلیل اینکه گچ نبود، دیوار‌ها را گِل‌اندود می‌کردند.

وی گفت: از سوی دیگر سوآخ دیوار‌های داخلی با دیوار‌های بیرونی تفاوت داشت؛ برای دیوار‌های درونی از کاه‌ریز استفاده می‌کردند تا بافت زیبایی داشته باشد.

صادقی اظهار داشت: این عنصر میراث ناملموس در تیر سال ۱۳۹۷ با شماره ۱۶۱۱ ثبت ملی شده است.

 

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.